Töltés...

Ha valaki rendszeres plazmaadó, akkor nem árt egy-két dologra odafigyelnie. Fontos a megfelelő folyadékpótlás, a fehérjedús étkezés, és hogy lehetőleg megpróbáljuk kerülni a zsíros ételek fogyasztását.

 


Miért fontosak ezek?


A megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról mindannyian tudjuk, hogy a szervezet egészséges működésének szempontjából elengedhetetlen.


Egy plazmaadónak azonban erre fokozottan figyelnie kell, hiszen a levett vérplazmának nagy része víz, melyet mindenképpen pótolnunk kell. Persze nem csak plazmaadás után, hanem előtte is fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, hiszen ha az érpályák kellően fel vannak töltve folyadékkal, akkor sokkal könnyebben zajlik a vénapunkció, illetve magának a ferezisnek a folyamata is jóval gyorsabb lehet. Nagyon fontos, hogy a plazmaferezist megelőző napon minden donor legalább 2-3 liter folyadékot igyon, illetve a plazmaadás időpontjától függően akár a ferezis napján is. A plazmaadás előtti néhány órában azonban már senki ne fogyasszon nagyobb mennyiségű folyadékot, elkerülve ezzel a kellemetlen vizelési ingert a plazmaferezis alatt.


egeszseg2 belso
Melyek a javasolt ételek és italok plazmaadás előtt?

  • Gyümölcs- és zöldségleveket, valamint teákat nyugodtan fogyaszthatsz, azonban próbáld kerülni az erős színezőanyagokat tartalmazó italokat, mert azok elszínezhetik a vérplazmát. (ilyenek például a bogyós gyümölcsökből, vagy éppen a céklából készült gyümölcslevek és teák)
  • Fogyassz fehérjedús ételeket, hiszen a vérplazmában nagyobb mennyiségben találhatóak a szervezetünk szempontjából fontos fehérjék szerves vegyületeket. Ezeknek az újra termelődését segíti elő a fehérjedús étrend. Egy egészséges szervezet megfelelő táplálkozás mellett 3 nap alatt újratermeli ezeket.
  • Fogyassz sovány húsokat, mint a csirke, marha, vagy a tengeri halak, ugyanis a magas koleszterinszint kizáró ok a plazmaadásból.
  • Egyél sok zöldséget, főként hüvelyeseket (babot, lencsét), szóját, spenótot, spárgát és brokkolit.
  • Tejtermékeket is nyugodtan fogyaszthatsz, de maradj a zsírszegényeknél, mint mondjuk a mozzarella, ricotta, túró, vagy joghurt.

 


Milyen ételek és italok fogyasztását kerüld plazmaadás előtt?

  • Plazmaadás előtt kerüld az alkohol és az energiaitalok fogyasztását
  • Ne egyél zsíros húsokat, mint a sertés, szalámi vagy kenőmájas.
  • Szintén nem ajánlott olajos magvak, chips és gyorséttermi ételek fogyasztása.
  • Plazmaadás előtt kerülendő a zsíros tejtermékek fogyasztását is.


Azért kell figyelni a fent leírtakra, mert a plazmaadás alatt vagy után esetlegesen bekövetkező rosszulléteket túlnyomórészt a kevés folyadékfogyasztás és a nem elegendő étkezés okozza.

egeszseg belso

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!