Töltés...

Az országban már hat helyen vesznek le vérplazmát koronavírusból felgyógyult önként jelentkezőktől, hogy ezzel segítsék a súlyos állapotban lépő betegek kezelését. Győr-Moson-Sopronban a győri Plazma Ponton van erre lehetőség.

Minden plazmaadó egy betegen segíthet ilyen módon – tudtuk meg dr. Gyimesi Hildától, a Plazmaszolgálat Kft. orvosszakmai vezetőjétől.

– Azokat várjuk, akik igazol­tan átestek a koronavírus-fertőzésen, minimum két hete tünetmentesek és a karanténállapotot esetükben már feloldották. Emellett természetesen a plazmaadáshoz szükséges feltételeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek – mondta el dr. Gyimesi Hilda.

 

Hozzátette: a férfiak plazmáját közvetlenül fel tudják használni a betegek gyógyításában, míg a nőké tartalmaz olyan fehérjéket, amik közvetlen transzfúzió esetén szövődményeket okozhatnak, ezért azt jobban tudják hasznosítani gyógyszerkiindulási alapanyagként.

– Az ország hat városában, köztük Győrben is működő centrumainkban a Covid–19-en átesett nőket és férfiakat egyaránt várjuk, az ő plazmájukra az úgynevezett anti-SARS-CoV-2 hyperimmunglobulin előállításához van nagy szükség. Ez egy gyógyszergyári körülmények között előállított plazmakészítmény, ami a koronavírus-fertőzött betegek gyógyítására lesz alkalmas.

A nagyobb lefedettség és hatékonyság érdekében – az EMMI javaslatára és az Operatív Törzs támogatásával – létrejött egy országos konzorcium, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmájából terápiás készítményt hozzanak létre. A tudományos munka célja a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása.

A vérplazmavételtől pedig senkinek nem kell tartania. Ez egy, a véradáshoz hasonló eljárás, csak itt a vért egy speciális készülék segítségével, természetesen egyszer használatos eszközökkel, szétválasztják. A sejtes elemek, mint például a vörös- és fehérvérsejt, vérlemezke, visszakerülnek a szervezetbe, a plazmát pedig felhasználják terápiás célra vagy gyógyszerkiindulási alapanyagként. De ahhoz, hogy minél több emberen tudjanak ily módon segíteni mindenképpen a betegségen átesett önkéntesek jelentkezésére van szükség.

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!